Tomt tyst hus

Tomt tyst hus

Mats Klasson

En musik- och skrivintresserad nordvästskåning som tidigare varit med och drivit Winnerbäckfansajten Dunkla Rum. Driver numera kultursajten Kafé K tillsammans med ett tiotal vänner. Är också musikskribent på Musicstage.se


Jag snavar och snubblar. Jag gör allt fel. Slapstick.
Fel nyckel. Halkar. Får snö i håret.
Snön blir slask. Skorna läcker och strumpan blir våt.

Ingen rök ur skorstenen. Det hjälper inte att elda. Kylan tämjer brasan som slocknar. Tyst det är i huset.

Man kan ana spåren efter alla som värmt huset med sin närvaro.

Glöd och passion långt borta. I främmande varmare länder eller i andra sällskap. Glöden och värmen har flyttat någon annanstans.
Längesen fanns den här, förra julen var den kvar, och i förrgår. Men nu har den pyst ut i halvöppna dörrar och otäta fönsterspringor.

Tittar ut genom fönstret. Där borta den lilla vedbon. Ser ingen där, men det är någon där inne. Kan höra det. En vedhuggare svettar sig varm utan att synas.

Minns en jul i min tidiga barndom. Förutom förväntningarna, förberedelserna, dofterna, smakerna och ett snabbare tickande hjärta när tomten visade sig, kommer jag mest ihåg hur roligt vi hade med allt julklappspapper när alla klappar var uppackade. Vilka leksaker jag fick har jag glömt, men den här intensiva och kreativa leken med julklappspappret har jag kvar i minnet. Uppenbarligen kan man ha mycket roligt med papper, om man är i rätt ålder och är på julklappspapperslekarhumör.

Strör lite ord i skrymslen, vrår och rum.

Var är julstämningen? Var är snön? Var är tomtarna? Var är klapparna? Var är lapparna? Var är istapparna?

En gemensamhet är skörare än man tror. Att man aldrig lär sig att inte ta vissa saker för givna. Gigantiska gemensamheter, små sällskap eller en enda ensamhet.

Ett hus som brann. Ett hus som revs. Barnet inom mig har blivit hemlöst. Alla småsaker, nyanser, lukter och dofter, hus i ljus och hus i mörker….. hur ska allt detta få plats i skallen? Minns och saknar. Längtar, drömmer och vaknar.

Var det jag som kvävde elden? Var det någon annan? Eller tappade vi alla orken och samlar nu kraft? Försöker blåsa eld i glöden, men det behövs många munnar för att lyckas.

En liten tomtepojke kommer springandes med ett gnistrande bloss. En liten tomteflicka släpar stora blåsbälgen.
Ropar ut mot vedbon. Kom in du svettige huggare. Vila en liten stund vid den lilla glöden. Det är du värd. Låt oss hålla julefritt och julefrid.

Liten som ena tesked…

Inte lätt att vara rolig…

Han funderar.
Hon säger ingenting.

Ingen vinkar. Någon vinkar ständigt. Ger denne en vink om att vinkarnas värde minskar.

Tystnader. Tystnad som vapen. Tystnad som vila. Tystnad som upphöreväckande effekt i det ständiga bruset. Tystnadshunger hos den tinnitusplågade. Lär sig ignorera ljudterrorn. Svarar den med tystnad. Tystnad för gott, efter det sista farvälet.

Till startsidan